Penyeleweng Perjudian Sifon 0k Daripada Pembangun Aplikasi Mata Wang Kripto British
togel

Penyeleweng Perjudian Sifon $470k Daripada Pembangun Aplikasi Mata Wang Kripto British

Seolah-olah menangani penurunan harga mata wang kripto baru-baru ini dan besar-besaran tidak mencukupi, sebuah syarikat yang memudahkan transaksi crypto kini menghadapi kerugian akibat penyelewengan.

Empat Mahkamah, Ireland
Empat Mahkamah, Ireland, yang menempatkan Mahkamah Agung, Mahkamah Rayuan, Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Litar Dublin. Sistem mahkamah kini sedang mengkaji kes melibatkan seorang pekerja yang menggelapkan ratusan ribu pound untuk menampung ketagihan Result SGP arak dan perjudiannya. (Imej: Pinterest)
Light Technology Limited yang berpangkalan di UK mengendalikan Transak, platform yang membolehkan pengguna membeli dan menjual kripto melalui mana-mana aplikasi atau tapak web. Untuk mengembangkan platform, ia menggunakan syarikat pihak ketiga untuk menyediakan sumber tertentu.

Niall Ryan dari Dublin, Ireland, seorang pengurus akaun daripada syarikat pihak ketiga, kemudiannya menggunakan sistem tersebut. Dia kini menghadapi Keluaran SGP pertuduhan mencuri €460,000 (AS$473,248) untuk memberi makan kepada gaya hidupnya yang penuh dengan minuman keras dan perjudian.

Ranap Kripto
Ryan dilaporkan bermula dengan kaki kanan dengan syarikat itu. Beliau menguruskan pembayaran invois dan komisen kepada pelanggan dan rakan perniagaan Transak. Bagaimanapun, tidak lama kemudian, dia memutuskan untuk mula mengubah hala aset syarikat.

Audit dalaman menentukan bahawa jumlah yang sepatutnya dikutip oleh Ryan tidak sepadan dengan yang diterima oleh syarikat. Hasilnya, Light Technology melihat dengan lebih dekat aktivitinya. Ia Keluaran SDY mendapati bahawa dia telah menggelapkan dana.

Sebagai pengurus akaun, Ryan bertanggungjawab untuk membuat invois Transak yang dihantar kepada beberapa pelanggannya. Walau bagaimanapun, daripada meletakkan alamat dompet mata wang kripto syarikat pada invois untuk pengiriman wang, dia menyenaraikannya sendiri.

Ia adalah pertukaran yang mudah untuk dibuat yang hampir tidak dapat dilihat oleh kebanyakan orang. Alamat dompet ialah kod laluan unik yang mengandungi nombor dan huruf yang hanya penciptanya sahaja yang tahu (walaupun sains forensik telah membantu memecahkan lebih daripada beberapa). Ia kelihatan serupa dengan nombor penghalaan bank, dan tiada data dalam alamat yang mengenal pasti pemegang dompet.

Selepas syarikat itu menyedari apa yang berlaku dan menentukan berapa banyak ia hilang, ia berhadapan dengan Ryan. Dia mengakui kecurian itu dan menyalahkannya atas ketagihan alkohol dan perjudian .

Serentak dengan itu, dia meminta maaf dan berkata bahawa dia ingin membayar balik wang itu. Bagaimanapun, Teknologi Cahaya tidak mempercayainya. Sebaliknya, ia mendedahkan butiran tambahan tentang tindakan Ryan yang menyebabkannya berebut untuk mendapatkan keputusan segera.

Pencegahan mencuri
Light Technology terpaksa meminta perbicaraan kecemasan di mahkamah untuk membekukan aset Ryan. Ketika lariannya hampir berakhir, dia nampaknya mula memberitahu pelanggan syarikat bahawa dia akan meninggalkan perniagaan itu. Pada masa yang sama, dia didakwa mula memadamkan e-mel dan data lain yang mungkin membantu membina kes terhadapnya.

Mahkamah memenuhi permintaan itu. Tetapi pembekuan mendalam pada semua akaun Ryan tidak akan mudah. Walaupun perintah itu secara sah menghalangnya daripada mengakses atau memindahkan dana dalam dompet kriptonya, kemungkinan Ryan telah memindahkan dana ke destinasi yang tidak dapat dikesan.

Walau bagaimanapun, pesanan telah dibuat. Memandangkan kes itu berterusan dan dia menghadapi pertuduhan jenayah, hakim memerintahkan dia mengekalkan aset bernilai sekurang-kurangnya nilai penyelewengan. Hakim, Light Technology, dan Ryan akan kembali ke bilik mahkamah minggu depan untuk meneruskan pertempuran